https://picasaweb.google.com/1092066134 ... directlink
kawałeczek kamyka
witam.mam oto taki kamyk .nie magnetyczny .zwróciłem na niego uwagę z względu na czarną skorupę.całości nie sfotografowałem bo odłupałem ten kawałek a resztę podesłałem do przeglądu . ta część ma wymiary 3cm na 4cm.[odpowiedzi jeszcze nie mam ]całość około 400 gr. skorupa na około 3\4 całości .kamyk był moczony w kwasku cytrynowym ,co nie zrobiło na nim żadnej reakcji [skorupa nadal się zachowała ] być może to osadowa .proszę o sugestie .dziękuję i pozd.

-
sopel - meteorytoman
Re: kawałeczek kamyka
meteorytu nie przypomina mi
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
-
Jacek Drążkowski - meteorytoman
Jak nie magnetyczny to ziemiak... Może Kenny dopasuje to do jakiegoś ziemskiego zlepieńca..
Niezależnie od wyniku to widać sopel, że już jesteś coraz bliżej.....
Niezależnie od wyniku to widać sopel, że już jesteś coraz bliżej.....
-
tin - meteorytoman
właściwie to ciężko to jednoznacznie nazwac na podstawie zdjęc albo zlepieniec albo porfir.
Pozdro.
Pozdro.
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
- Kenny
- meteorytoman
po lepszych doświadczeniach powieszony magnes na nitce jest lekko przyciągany 

-
sopel - meteorytoman
sopel napisał(a):po lepszych doświadczeniach powieszony magnes na nitce jest lekko przyciągany
Niestety, fakt bez znaczenia tutaj - lekki maggnetyzm typowy dla ziemskich skał
Astronomia i muzyka
-
witam.robione na szybkiego bo nie ma czaasu .
pytam czy może być chondryt rumuorutit .tylko gęstość ja jak na kandydata za mała 2.7 .570 gr.proszę o opinię .czarna skorupa ,tam gdzie jej nie ma kolor czerwony [zrobiony szlif]
dziękuję za wypowiedzi .
ach. myślałem że kamyk podesłałem do przeglądu ale go przeoczyłem i nie przekazałem.

[img]https://lh4.googleusercontent.com/-yzcbxNFOgUU/Ufv8SDEUA1I/AAAAAAAAC04/CjuTj0XqLCM/s576/a3.png[/img
]

dziękuję za wypowiedzi .
ach. myślałem że kamyk podesłałem do przeglądu ale go przeoczyłem i nie przekazałem.

[img]https://lh4.googleusercontent.com/-yzcbxNFOgUU/Ufv8SDEUA1I/AAAAAAAAC04/CjuTj0XqLCM/s576/a3.png[/img

-
sopel - meteorytoman
jak dla mnie typowy "ziemiak" 

Astronomia i muzyka
-
witam.więc z czego ta czarna skorupa.osadowa? czytałem że ta odmiana chondrytów jest bardzo słabo topliwa i że może on się różnić wyglądem od innych .ja uważam tak .lekko magnetyczny ,wnętrze bardzo podobne do tych z internetu ,widoczne drobinki magnetytu ,widoczne oliwiny,bardzo wyrazista czarna skorupa [większa część ],widoczna brekcja .
co przeszkadza mała gęstość ,brak- regmagliptu ale przy małej topliwości to mogło by to tłumaczyć , reasumując mogłem kamyk podejrzewać że to meteoryt .a ty kenny czemu piszesz że NIE
pozdI DZIĘKUJĘ a czasu niema bo wiadomo żniwa
wkleję kilka lepszych fotek .

[imghttps://lh3.googleusercontent.com/-uDLBPfhImuE/Uf0VhUMsTwI/AAAAAAAAC18/XlYXA1QCSa4/s800/CIMG9993.JPG][/img]

co przeszkadza mała gęstość ,brak- regmagliptu ale przy małej topliwości to mogło by to tłumaczyć , reasumując mogłem kamyk podejrzewać że to meteoryt .a ty kenny czemu piszesz że NIE

[imghttps://lh3.googleusercontent.com/-uDLBPfhImuE/Uf0VhUMsTwI/AAAAAAAAC18/XlYXA1QCSa4/s800/CIMG9993.JPG][/img]
-
sopel - meteorytoman
proponuje rozpocząc od kursu odróżniania chondr od kryształów skalenia.
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
- Kenny
- meteorytoman
witam-
Chondryty typu R3-6 (rumurutyty) - charakteryzują się znaczną ogólną zawartością żelaza przy praktycznie całkowitym braku żelaza rodzimego w związku z czym bardzo słabo przyciągają magnes. Wnętrze często stanowi silnie utleniona brekcja złożona z jasnych i ciemnych okruchów tkwiących w bardzo drobnoziarnistym tle skalnym. Okruchy jasne z nielicznymi chondrami są fragmentami różnych podtypów petrologicznych tych chondrytów. Osiągają one rozmiary do 10 mm. Ich głównymi składnikami są oliwiny. Ciemne okruchy wielkości do 4 mm tworzy troilit, magnetyt i chromit.
Tło skalne ma barwę czerwonawą. Dominują w nim oliwiny (fajalit) stanowiące około 70% jego masy. W podrzędnych ilościach występują pirokseny, pirotyn (nietypowy składnik meteorytów), pentlandyt i chromit a w śladowych chalkopiryt, taenit (poniżej 0,1%) i złoto rodzime którego ziarna osiągają wielkość do kilku ?m.
Nie wiadomo jaki jest dokładnie wiek chondrytów typu R. Nie znamy również żadnej planetoidy która mogła by być odpowiednikiem ich ciała macierzystego. Zbrekcjonowanie, duża zawartość obcych wtrąceń i pochodzących z wiatru słonecznego gazów szlachetnych wskazują że macierzystą materią tych meteorytów mógł być regolit pokrywający powierzchnie jakiejś planetoidy.
to wkleiłem z netu .

czy naprawdę nie ma podobieństwa
gdzieś jeszcze czytałem że są mało topliwe .mają czarną skorupę .i prawie nie mają chondr ,wszystko by się zgadzało .
w żadnym wypadku nie chcę cię kenny krytykować .ty na pewno znasz się na tym .ale sam pisałeś że czasem dopiero kamyk położony w ręku oddaje prawdziwe pochodzenie .nie zgodziłbym się że to porfir lub zlepieniec .

Tło skalne ma barwę czerwonawą. Dominują w nim oliwiny (fajalit) stanowiące około 70% jego masy. W podrzędnych ilościach występują pirokseny, pirotyn (nietypowy składnik meteorytów), pentlandyt i chromit a w śladowych chalkopiryt, taenit (poniżej 0,1%) i złoto rodzime którego ziarna osiągają wielkość do kilku ?m.
Nie wiadomo jaki jest dokładnie wiek chondrytów typu R. Nie znamy również żadnej planetoidy która mogła by być odpowiednikiem ich ciała macierzystego. Zbrekcjonowanie, duża zawartość obcych wtrąceń i pochodzących z wiatru słonecznego gazów szlachetnych wskazują że macierzystą materią tych meteorytów mógł być regolit pokrywający powierzchnie jakiejś planetoidy.
to wkleiłem z netu .

czy naprawdę nie ma podobieństwa

w żadnym wypadku nie chcę cię kenny krytykować .ty na pewno znasz się na tym .ale sam pisałeś że czasem dopiero kamyk położony w ręku oddaje prawdziwe pochodzenie .nie zgodziłbym się że to porfir lub zlepieniec .
-
sopel - meteorytoman
Witaj Sopel kamień ciekawy lecz te chondry nie przypominają tych w meteorycie .
- pumba
- meteorytoman
zgadza się. to też ja nie upieram się że to na pewno metek .poparz każde zdjęcie szlifu mojego kamyka jest inne ,foto potrafi czasami z czegoś zrobić fenomen a czasami przysłonić coś ciekawego .chondry -w tym typie mogą występować ale równie dobrze może to być regolit mocno zbrekcjowany [jeżeli dobrze się wyraziłem ]i tych chondr może nie być -tak gdzieś czytałem.i po drugie jaka to skorupa osadowa czy obtopieniowa a może jeszcze inna-ja nie wiem ,kamyk leżał 3 doby w kwasku cytrynowym więc chyba osadowa powinna zejść ,bo po takim czasie to nawet korozja z żelastwa schodzi
i jeszcze to czerwone tło skalne które w tym kamyku jak widać na zdjęciu jest .ten typ nie posiada żywego żelaza tylko jego pochodne i stąd to czerwone zabarwienie skalne [i znowu nie wiem czy się dobrze wyraziłem].mimo wszystko z czasem kamyk pojedzie do przeglądu ale wiadomo wakacje i urlopy -trochę to potrwa zanim coś dowiem.może muuj upur jest głupi i naiwny ale proszę o wyrozumiałość i dziękuję za dyskusję .pozd

-
sopel - meteorytoman
Witaj mądre słowa pozdrawiam cześć .
- pumba
- meteorytoman