kawałeczek kamyka

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

kawałeczek kamyka

Postprzez sopel » Cz maja 23, 2013 1:33 pm

witam.mam oto taki kamyk .nie magnetyczny .zwróciłem na niego uwagę z względu na czarną skorupę.całości nie sfotografowałem bo odłupałem ten kawałek a resztę podesłałem do przeglądu . ta część ma wymiary 3cm na 4cm.[odpowiedzi jeszcze nie mam ]całość około 400 gr. skorupa na około 3\4 całości .kamyk był moczony w kwasku cytrynowym ,co nie zrobiło na nim żadnej reakcji [skorupa nadal się zachowała ] być może to osadowa .proszę o sugestie .dziękuję i pozd.
https://picasaweb.google.com/1092066134 ... directlink
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
sopel
meteorytoman

Re: kawałeczek kamyka

Postprzez Jacek Drążkowski » Cz maja 23, 2013 10:41 pm

meteorytu nie przypomina mi
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez tin » Pt maja 24, 2013 10:46 am

Jak nie magnetyczny to ziemiak... Może Kenny dopasuje to do jakiegoś ziemskiego zlepieńca..
Niezależnie od wyniku to widać sopel, że już jesteś coraz bliżej.....
tin
meteorytoman

Postprzez Kenny » Wt maja 28, 2013 5:38 am

właściwie to ciężko to jednoznacznie nazwac na podstawie zdjęc albo zlepieniec albo porfir.

Pozdro.
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez sopel » Cz maja 30, 2013 7:46 pm

po lepszych doświadczeniach powieszony magnes na nitce jest lekko przyciągany :!:
sopel
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » N cze 02, 2013 7:33 am

sopel napisał(a):po lepszych doświadczeniach powieszony magnes na nitce jest lekko przyciągany :!:

Niestety, fakt bez znaczenia tutaj - lekki maggnetyzm typowy dla ziemskich skał
Astronomia i muzyka
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez sopel » Pt sie 02, 2013 7:52 pm

witam.robione na szybkiego bo nie ma czaasu . :D pytam czy może być chondryt rumuorutit .tylko gęstość ja jak na kandydata za mała 2.7 .570 gr.proszę o opinię .czarna skorupa ,tam gdzie jej nie ma kolor czerwony [zrobiony szlif]
dziękuję za wypowiedzi .
ach. myślałem że kamyk podesłałem do przeglądu ale go przeoczyłem i nie przekazałem.
Obrazek
Obrazek
[img]https://lh4.googleusercontent.com/-yzcbxNFOgUU/Ufv8SDEUA1I/AAAAAAAAC04/CjuTj0XqLCM/s576/a3.png[/img
Obrazek]
Obrazek
sopel
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » Pt sie 02, 2013 10:35 pm

jak dla mnie typowy "ziemiak" ;)
Astronomia i muzyka
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez Kenny » So sie 03, 2013 6:50 am

na szybkości bo niema czasu nie! :)
Kenny
meteorytoman

Postprzez sopel » So sie 03, 2013 3:51 pm

witam.więc z czego ta czarna skorupa.osadowa? czytałem że ta odmiana chondrytów jest bardzo słabo topliwa i że może on się różnić wyglądem od innych .ja uważam tak .lekko magnetyczny ,wnętrze bardzo podobne do tych z internetu ,widoczne drobinki magnetytu ,widoczne oliwiny,bardzo wyrazista czarna skorupa [większa część ],widoczna brekcja .
co przeszkadza mała gęstość ,brak- regmagliptu ale przy małej topliwości to mogło by to tłumaczyć , reasumując mogłem kamyk podejrzewać że to meteoryt .a ty kenny czemu piszesz że NIE :!: pozdI DZIĘKUJĘ a czasu niema bo wiadomo żniwa :D wkleję kilka lepszych fotek .
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
[imghttps://lh3.googleusercontent.com/-uDLBPfhImuE/Uf0VhUMsTwI/AAAAAAAAC18/XlYXA1QCSa4/s800/CIMG9993.JPG][/img]
Obrazek
Obrazek
Obrazek
sopel
meteorytoman

Postprzez Kenny » Pn sie 05, 2013 12:51 pm

proponuje rozpocząc od kursu odróżniania chondr od kryształów skalenia.
Kenny
meteorytoman

Postprzez sopel » So sie 10, 2013 8:50 am

witam- :!: Chondryty typu R3-6 (rumurutyty) - charakteryzują się znaczną ogólną zawartością żelaza przy praktycznie całkowitym braku żelaza rodzimego w związku z czym bardzo słabo przyciągają magnes. Wnętrze często stanowi silnie utleniona brekcja złożona z jasnych i ciemnych okruchów tkwiących w bardzo drobnoziarnistym tle skalnym. Okruchy jasne z nielicznymi chondrami są fragmentami różnych podtypów petrologicznych tych chondrytów. Osiągają one rozmiary do 10 mm. Ich głównymi składnikami są oliwiny. Ciemne okruchy wielkości do 4 mm tworzy troilit, magnetyt i chromit.
Tło skalne ma barwę czerwonawą. Dominują w nim oliwiny (fajalit) stanowiące około 70% jego masy. W podrzędnych ilościach występują pirokseny, pirotyn (nietypowy składnik meteorytów), pentlandyt i chromit a w śladowych chalkopiryt, taenit (poniżej 0,1%) i złoto rodzime którego ziarna osiągają wielkość do kilku ?m.
Nie wiadomo jaki jest dokładnie wiek chondrytów typu R. Nie znamy również żadnej planetoidy która mogła by być odpowiednikiem ich ciała macierzystego. Zbrekcjonowanie, duża zawartość obcych wtrąceń i pochodzących z wiatru słonecznego gazów szlachetnych wskazują że macierzystą materią tych meteorytów mógł być regolit pokrywający powierzchnie jakiejś planetoidy.
to wkleiłem z netu .
Obrazek
czy naprawdę nie ma podobieństwa :!: gdzieś jeszcze czytałem że są mało topliwe .mają czarną skorupę .i prawie nie mają chondr ,wszystko by się zgadzało .
w żadnym wypadku nie chcę cię kenny krytykować .ty na pewno znasz się na tym .ale sam pisałeś że czasem dopiero kamyk położony w ręku oddaje prawdziwe pochodzenie .nie zgodziłbym się że to porfir lub zlepieniec .
sopel
meteorytoman

Postprzez pumba » So sie 10, 2013 5:57 pm

Witaj Sopel kamień ciekawy lecz te chondry nie przypominają tych w meteorycie .
pumba
meteorytoman

Postprzez sopel » So sie 10, 2013 6:18 pm

zgadza się. to też ja nie upieram się że to na pewno metek .poparz każde zdjęcie szlifu mojego kamyka jest inne ,foto potrafi czasami z czegoś zrobić fenomen a czasami przysłonić coś ciekawego .chondry -w tym typie mogą występować ale równie dobrze może to być regolit mocno zbrekcjowany [jeżeli dobrze się wyraziłem ]i tych chondr może nie być -tak gdzieś czytałem.i po drugie jaka to skorupa osadowa czy obtopieniowa a może jeszcze inna-ja nie wiem ,kamyk leżał 3 doby w kwasku cytrynowym więc chyba osadowa powinna zejść ,bo po takim czasie to nawet korozja z żelastwa schodzi :D i jeszcze to czerwone tło skalne które w tym kamyku jak widać na zdjęciu jest .ten typ nie posiada żywego żelaza tylko jego pochodne i stąd to czerwone zabarwienie skalne [i znowu nie wiem czy się dobrze wyraziłem].mimo wszystko z czasem kamyk pojedzie do przeglądu ale wiadomo wakacje i urlopy -trochę to potrwa zanim coś dowiem.może muuj upur jest głupi i naiwny ale proszę o wyrozumiałość i dziękuję za dyskusję .pozd
sopel
meteorytoman

Postprzez pumba » So sie 10, 2013 7:39 pm

Witaj mądre słowa pozdrawiam cześć .
pumba
meteorytoman

Następna strona

Powrót do czy to jest to?