mały test z rozpoznawania meteorytów

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

mały test z rozpoznawania meteorytów

Postprzez walesto » Śr sty 28, 2015 10:49 pm

Nie wiem czy do końca właściwy dział, ale w sumie chodzi tu o rozpoznawanie meteorytów.

Ostatnio intensywnie przeglądam informacje o mniej popularnych kamieniach z nieba ...

Poniżej zamieszczam fragmenty 2 zdjęć, mówiąc pół żartem, prawie pustynnych znalezisk, których wstępna identyfikacja może sprawić trochę problemów nawet bardziej doświadczonym poszukiwaczom.

NR1.:
Obrazek

NR2.:
Obrazek

Co Wy na to?

pozdrawiam,
Tomek
walesto
meteorytoman

Re: mały test z rozpoznawania meteorytów

Postprzez kerlmit » Śr sty 28, 2015 11:41 pm

Super też bawiłem się z córka w zgadnij co to...robiliśmy fotki przedmiotów z bardzo bliska ...Przedmioty codziennego użytku były nie do odgadnięcia...więc jakim cudem bez skali porównawczej mam cokolwiek rozpoznać??? Hmm??

ps. co to za zwierze? W zyciu nie zgadniesz :) a to nie znaczy ,że nie rozpoznajesz zwierząt.

Obrazek

odpwiedz znajduje sie w dziale quiz
Supernova Boy
kerlmit
meteorytoman

Postprzez walesto » Cz sty 29, 2015 12:17 am

faktycznie, to było nie fair, wyciąłem kostki wzorcowe;)

NR1 - szerokość zdjęcia to około 2cm
NR2 - szerokość zdjęcia to około 5cm
walesto
meteorytoman

Postprzez walesto » Pt sty 30, 2015 1:04 am

Widzę, że nie ma odważnych by oceniać książkę po okładce ...

Więc pierwsze podpowiedzi ...

Poniżej fragmenty wnętrza pierwszego z nich - przełam pokryty przezroczystym szkliwem.
Szerokość fragmentów zdjęcia to około 1,5cm

Obrazek

Obrazek

Jeżeli ktoś myśli, że to np. Orgueil to go rozczaruję.
Z tego co wiem oba kamienie pochodzą z tego samego spadku - uwaga - z drugiej połowy XVII wieku!
Ten pierwszy jest nadspodziewanie ładnie zachowany ale ma praktycznie po całości szkliste obtopienie dzięki czemu wygląda jakby spadł całkiem niedawno.

Pozdrawiam,
Tomek
PS.: Jeśli ktoś chce zachować anonimowość to poproszę typ na priv. Zrobię na koniec statystykę i każdy zobaczy czy udało mu się trafić.
walesto
meteorytoman

Postprzez sopel » Pt sty 30, 2015 3:04 pm

obstawiam lunara tylko pytanie jakiego :?:
sopel
meteorytoman

Postprzez walesto » N lut 01, 2015 2:21 am

Witajcie ponownie,

Widać większość tu obecnych nieśmiało podchodzi do tematu ...

Załączam pełne zdjęcia ...
Dla osoby, która trochę miała do czynienia z meteorytami chyba już nie powinno być większych problemów (dołączam dodatkowo trzeci kamień - oczywiście ten sam spadek):

NR1:
Obrazek
Obrazek

NR2:
Obrazek

NR3:
Obrazek
Obrazek

Powodzenia!

Pozdrawiam,
Tomek
PS.: Jeszcze jedna mała podpowiedź - nie jest to Morasko :lol:
walesto
meteorytoman

Postprzez Borys » N lut 01, 2015 7:43 am

Jak dla mnie to moneta ze zdjęcia bardziej przypomina meteoryt.
Borys
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » Pn lut 02, 2015 10:54 pm

mam w swoich zbiorach trochę bardzo zwietrzałych meteorytów saharyjskich i innych dziwolągów, ale nie ośmielam się ich pokazywać ludziom i mówić, że tak wyglądają meteoryty ;)
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez walesto » Śr lut 04, 2015 9:19 am

Jacku,
Częściowo się zgadzam, że pokazywanie nietypowych skał nie jest zbyt dobrym pomysłem.
Ale tutaj jest mimo wszystko pewna wartość dodana - należy zwrócić uwagę, mimo trudnej identyfikacji okazów, jak wygląda prawdziwe szkliwo, ten wysoki połysk który pozwala odróżnić obtopioną powierzchnię od tzw "skorupki osadowej".

pozdrawiam,
Tomek
PS.: i jeszcze jedna rzecz - ilość odpowiedzi pokazuje, że poza dość dobrą identyfikacją pułtusków czy meteorytów z ładnymi regmagliptami to na podstawie zdjęć nikt tu nie potrafi zidentyfikować mniej powszechnych typów ...
walesto
meteorytoman

Postprzez Kenny » Śr lut 04, 2015 2:04 pm

Alleluja :) bo żeby takowe zidentyfikowac nie wystarczą zazwyczaj zwykłe zdjęcia!
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez pulmetek » Cz lut 05, 2015 10:55 am

Prawdziwe szkliwo. Z tym się muszę zgodzić. Według mnie żaden z tych kamieni nie posiada skorupki obtopieniowej, jaką nabywają meteoryty podczas przelotu przez atmosferę. W Twoich kamolach szkliwo wpłynęło do głębokich szczelin i kanalików. Tak spękana skała nie miałaby szans dolecieć do ziemi, a w dodatku pokryć się skorupką w szczelinach. To szkliwo może być nawet z innego materiału niż materiał oblanej skały (prawdopodobnie cegły). A jeżeli jeszcze znajdzie się jakikolwiek "paproch" przyklejony na zewnątrz tego szkliwa, to stanie oczywiste, że masz odpady hutnicze.
Lepszy groszek w garści niż bolid nad dachem.
pulmetek
meteorytoman

Postprzez walesto » Cz lut 05, 2015 5:16 pm

Jak słusznie zauważył Arek nie mamy tutaj do czynienia z typową skorupką obtopieniową (w rozumieniu: znaną głównie z małych meteorytów).

Co mogę powiedzieć ...

Kamienie pochodzą z kosmicznej kolizji i w żadnym razie nie mają nic wspólnego z działalnością człowieka.
Ustalona jest data spadku oraz kierunek (z dokładnością do 1-2 stopni).

Prezentowane fragmenty to POLYMICT BRECCIA, (provisional eucrite(?) pmict).

Kolor w sumie dość charakterystyczny (nawet ten czerwono-brązowy) jak np. http://curator.jsc.nasa.gov/antmet/Samples/petdes.cfm?sample=EET83227

Osobiście nie do końca się zgadzam, że są to eukryty ale to pewnie dlatego, że mam jeszcze za małe doświadczenie.

Pozdrawiam,
Tomek
walesto
meteorytoman

Postprzez Borys » Pt lut 06, 2015 2:17 pm

To może Kolega zdradzi nazwę tego 'meteorytu', poda źródło zdjęć oraz wyjaśni termin "prawie pustynne znalezisko"?
Borys
meteorytoman

Postprzez pulmetek » So lut 07, 2015 11:00 am

Mnie jeszcze interesuje ta "chlorofilowa" zieleń na "prawie pustynnych znaleziskach".
Nie mniej ciekawie brzmi "prawie pustynne znalezisko" w zestawieniu z: "kamienie pochodzą z tego samego spadku - uwaga - z drugiej połowy XVII wieku!" Czyli spadek nastąpił w XVII w. a okazy znaleziono dopiero stosunkowo niedawno?
Muszę przyznać, że to trudna zagadka "dla osoby, która trochę miała do czynienia z meteorytami".
Lepszy groszek w garści niż bolid nad dachem.
pulmetek
meteorytoman

Postprzez walesto » So lut 07, 2015 6:38 pm

Na okazy trafiłem przypadkiem.
Znalezisko z 2015 roku!
Ostateczną klasyfikację poznamy niebawem, w tej chwili jest tylko tymczasowy typ.
Zielonkawe zabarwienie z jednej strony może różnicować znaleziska od meteorytów z gorących piasków, z drugiej widać, że może pochodzą z terenów o wyższej niż na pustyni wilgotności i nie zostały dobrze oczyszczone.
Ciekawe czy obtopienie nie powstało przypadkiem dopiero momencie spadku? Podejrzewa się, że kamienie zostały poddane temperaturze ponad 2000 stopni celsjusza.

Obawiam się, że źródła informacji nie mogę podać ale sugeruję uważne obserwowanie metbull database.
Pozdr,
T.
walesto
meteorytoman

Następna strona

Powrót do czy to jest to?