Ciekawy kamień!

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

Re: Ciekawy kamień!

Postprzez kamyk » Cz maja 07, 2015 8:35 pm

Sopelku mylisz się co do tej płytki :wink: przeca niejaki Pan W .Makocki pozytywnie się chociażby wypowiadał na jej temat , więc prawda że nikt pozytywnie nie napisze :) bo już napisano .Pozdrawiam serdecznie
kamyk
meteorytoman

Postprzez Uczeń » Cz maja 07, 2015 10:08 pm

Witam!.
Jako że nie jestem z branży,do wszystkiego muszę dojść sam i to trochę potrwa.
By pisać o ekspertyzach i omawiać wyniki ziemski czy kosmiczny muszę mieć to na piśmie.
Czy jest w Polsce taka instytucja gdzie mogę wypełnić formularz zgłoszenia na przeprowadzenie badania w którym będzie określony typ badania,czas jego realizacji,cena za zleconą usługę oraz pisemny certyfikat dla zamawiającego?.
Może Wy znacie gdzie?.
Uczeń
meteorytoman

Postprzez kamyk » Pt maja 08, 2015 8:39 am

Kurde jakie formularze zgłoszeniowe :( znalazłeś go w Polsce ? Pakuła andrzej
kamyk
meteorytoman

Postprzez Jacek Drążkowski » N maja 10, 2015 8:33 pm

można np. wysłać do Koroteva: http://meteorites.wustl.edu/rlk.htm
o ile będzie chciał to badać
Astronomia i muzyka
I tego trzymać się trzeba
(E. Stachura, "Prefacja")
Jacek Drążkowski
meteorytoman

Postprzez lejkers » N maja 10, 2015 9:19 pm

Jacek Drążkowski napisał(a):można np. wysłać do Koroteva: http://meteorites.wustl.edu/rlk.htm
o ile będzie chciał to badać

Panie Jacku, to już było. Kilka lat wstecz prof Korotev robił standardowy przesiew pod kątem planetarów; nad jednym z moich kamieni stanął w rozkroku i na tym pozostało. Niedawno prosiłem go o kolejną przysługę, ale odpisał mi, że skończył z tym, i praktycznie nie robi żadnych wyjątków - poradził, że można opłacić badanie na konto uniwersytetu, i tylko taka droga. Piszę, aby przygotować kolegów na taką odpowiedź, chociaż życzę im pomyślniejszego kontaktu.
"Kiedy się czegoś pragnie, wtedy cały wszechświat sprzysięga się, byśmy mogli spełnić nasze marzenie..." - Alchemik, Paulo Coelho
lejkers
meteorytoman

Postprzez kamyk » Pn maja 11, 2015 5:56 am

To wysyłając jakiś może meteoryt do polskich naukowców nie należy liczyć że oni sprawę pociągną dalej, tudzież wyślą kamyk dalej :( kiedy nie będą wiedzieli że to na 100 % nie to :( Ja osobiście nie jestem patriotom , ale mam szacunek do ludzi zajmujących się materią z kosmosu tu w tym kraju i mam prawo tak myśleć .Jeżeli jest inaczej proszę mnie i innych wyprostować :( Pozdrawiam serdecznie. Pakuła Andrzej
kamyk
meteorytoman

Postprzez kamyk » Pn maja 11, 2015 1:29 pm

Jacku drogi dajesz tu adres Koroteva , a wiesz dobrze że nie bada kamieni chłopką takim jak ja :( Więc po cholerę dajesz takie namiary . Pomagasz ? 8) Pozdrawiam serdecznie .Pakuła Andrzej
kamyk
meteorytoman

Postprzez Meteoriticon » Pn maja 11, 2015 4:42 pm

Badania meteorytów kosztują - użycie sprzętu , wykorzystanie izotopów do badań itd . więc nie spodziewajcie się , że
największy na Świecie znawca meteorytów księżycowych Korotev , będzie nagle badał za darmo tysiące kamieni , które dostałby od Was . Jak się zapłaci , to zbada , chociaż w większości przypadków wystarczy podstawowa analiza .
To samo dotyczy się odsyłania próbek - nikt nie będzie się bawił w odsyłanie próbek , tym bardziej jeżeli kamień jest ziemski i nadaje się tylko na śmietnik . A jeżeli już jakimś cudem okaże się , że próbka jest meteorytem , to na całym Świecie obowiązuje procedura , która mówi o co najmniej 20 % meteorytu o wadze do 100 g i o minimum 20 g meteorytu powyżej 100 g -z czego robi się badania , które są czasem niszczące , i część próbki ulega zniszczeniu , oraz reszta próbki pozostaje w tzw. depozycie naukowym , który może być dzięki temu dostępny innym Naukowcom do badań i publikacji .
A nasi rodzimi " poszukiwacze " myślą , że każdy naukowiec chce ich wydymać , bo nie odesłał im żużla lub cegły :!:
Panowie najpierw sprawdźcie jak wygląda sprawa badań na całym Świecie , a potem zastanówcie się , czy chcecie wysyłać próbki do badań , bo w tej kwestii , to nikt nikomu łaski nie robi - procedury jakie są , takie są i nikt ich nie zmieni :idea:
Pozdrawiam !
Meteoriticon
Meteoriticon
meteorytoman

Postprzez sopel » Pn maja 11, 2015 6:05 pm

można by się teraz zastanowić po co PTM a nawet to forum :(
Ostatnio edytowano Pn maja 11, 2015 6:53 pm przez sopel, łącznie edytowano 2 razy
sopel
meteorytoman

Postprzez Meteoriticon » Pn maja 11, 2015 6:10 pm

sopel napisał(a):można by się teraz zastanowić po co PTM a nawet to forum :(

Właśnie po to , żeby nie błaźnić się przed Naukowcami , zawracając im tyłek i nie wysyłać im badziewiastych kamieni , a poza tym choćby po to , żeby na darmo nie tracić kasy na badania zwykłych polniaków .
Selekcja musi być i tyle :!:
I nie ma co się obrażać , jak ktoś powie , że taki to a taki kamień to " badziew " :!:
Pozdrawiam !
Meteoriticon
Meteoriticon
meteorytoman

Postprzez kamyk » Pn maja 11, 2015 6:41 pm

Nie wieżę ze ktoś z poszukiwaczy upomina się o zwrot cegieł lub szlaki . 8) Naprawdę stanowi to jakiś problem dla naukowców ?Pozdrawiam serdecznie
kamyk
meteorytoman

Postprzez Meteoriticon » Pn maja 11, 2015 7:00 pm

Oj nie wiesz jacy beznadziejni i upierdliwi potrafią być ludzie :shock:
Pozdrawiam !
Meteoriticon
meteorytoman

Postprzez astrokosmo » Pn maja 11, 2015 9:15 pm

No lejesz mi miód na serce , nareszcie kolejny normalny głos na forum.

Ludzie znajdują kamienie , pytają się a jak się im powie że to zwykły kamień to robią zamieszanie i piszą bzdury .

Po co to forum ? żeby się pytać i zdobywać wiedzę na różne tematy związane z meteorytami , a nie udowadnianie komuś na siłę że zwykły polny kamień to meteoryt.
astrokosmo
meteorytoman

Postprzez kerlmit » Wt maja 12, 2015 12:32 am

Po pierwsze Korotev nie bada kamieni pod względem pochodzenia (meteoryt czy nie)...on jest specjalistą i geochemikiem lunarów (prowadzi na nich badania)...po drugie wspomina to na każdym kroku,żeby wysłac swoje podejrzane kamienie tu do zbadania http://www.actlabs.com/ bo on zwyczjnie nie zajmuje się tym.
Ewentualnie może obejrzeć fotki i napisać swoją opinię albo prosi aby podsyłać mu wyniki składu chemicznego podejrzanych kamieni a one pomoże je zinterpretować. I to tyle.
Supernova Boy
kerlmit
meteorytoman

Postprzez Meteoriticon » Wt maja 12, 2015 8:31 am

No widzisz , właśnie o to chodzi , żeby Naukowcom nie wysyłać badziewiastych kamieni do badań , tylko
kamienie , które przeszły wstępną weryfikację i mają właściwe cechy , które upodabniają kosmiczne pochodzenie :!:
I tu między innymi jest rola Forum , które może być pierwszą ( z kolejnych wielu ) formą oceny , a później jak zechcesz wydać pieniądze , to po to są dziesiątki laboratoriów na Świecie , które zajmują się badaniami meteorytów i kamieni mogących nimi być .
Nie szukajmy wykonania badania swojego kamienia w laboratorium , które nigdy tego nie robiło i nie ma
w tej kwestii żadnego doświadczenia , bo zrobią to badanie tanio :!: :!: :!:
Badać trzeba tam , gdzie zrobią to w miarę szybko , profesjonalnie i przede wszystkim znają się na wszystkich typach meteorytów :idea:

Pozdrawiam !
Meteoriticon
Meteoriticon
meteorytoman

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do czy to jest to?