Witam!.
Po pokazaniu kawałka okruchu skalnego o czerwonej barwie zwrócono uwagę że to może być hematyt.
By podkreślić że to nie eliminuje tych kamieni jako ciekawe dodałem że hematyt w kosmosie również występuje.
Dla mnie ten okruch skalny nie jest hematytem a to z prostej przyczyny-hematyt nie jest magnetyczny a prezentowany okruch skalny już jest.
Widać w nim ciekawe minerały a bardzo ładnie prezentują się w nim oliwiny.
Czy jest tam może jego szlachetna odmiana? być może?.
Re: Ciekawy kamień!

Ostatnio edytowano So maja 30, 2015 11:01 pm przez Meteoriticon, łącznie edytowano 1 raz
-
Meteoriticon - meteorytoman
Drogi Meteoriticonie, zerknij na to, co tu piszą o hematycie: http://www.redbor.pl/encyklopedia/wlasc ... netyzm.htm
Lepszy groszek w garści niż bolid nad dachem.
- pulmetek
- meteorytoman
pulmetek napisał(a):Drogi Meteoriticonie, zerknij na to, co tu piszą o hematycie: http://www.redbor.pl/encyklopedia/wlasc ... netyzm.htm
Jak to się mówi , w internecie napiszą wszystko , co chcesz , i prawda nie zawsze jest taka , jak się wydaje , ale przytoczona przez ciebie strona podaje , że hematyt nie przyciąga magnesu , co nie jest do końca prawdą

choćby dlatego , że mam kostki z hematytu , które całkiem dobrze przyciągają zwykły magnes , a neodymowy , to wyrywa je z ręki .
Ja tam wolę wierzyć w to co mogę sam sprawdzić

Pozdrawiam !
-
Panowie,
Hematyt jest nie magnetyczny w temp. otoczenia, ale jeżeli go podgrzejecie w płomieniu redukującym wówczas stanie się magnetyczny, czernieje. Sprawdzane doświadczalnie. Polecam książki o rozpoznawaniu minerałów lub chemia.
Hematyt jest nie magnetyczny w temp. otoczenia, ale jeżeli go podgrzejecie w płomieniu redukującym wówczas stanie się magnetyczny, czernieje. Sprawdzane doświadczalnie. Polecam książki o rozpoznawaniu minerałów lub chemia.
-----------------
Spadków życzę
R2R
Spadków życzę
R2R
-
R2R - meteorytoman
W sumie roztrząsanie właściwości hematytu nie ma tu większego sensu , bo nie jest to forum geologiczne i jak gdzieś już napisałem na minerałach się zbytnio nie znam , ale przez doświadczenie z meteorytami , czasem mogę zabrać głos w tej kwestii .
Co prawda sam mam spore opory w ocenie kamieni ze zdjęć , które w swojej ogromnej większości do niczego się nie nadają
Chciałbym zobaczyć w tym w dziale chociaż jeden kamień , o którym mógłbym powiedzieć , że być może jest to chondryt i warto go badać
A pseudoksiężyce itp. lepiej kłaść na skalniak .
Pozdrawiam !
Co prawda sam mam spore opory w ocenie kamieni ze zdjęć , które w swojej ogromnej większości do niczego się nie nadają

Chciałbym zobaczyć w tym w dziale chociaż jeden kamień , o którym mógłbym powiedzieć , że być może jest to chondryt i warto go badać

A pseudoksiężyce itp. lepiej kłaść na skalniak .
Pozdrawiam !
-
Panowie,
Pokazujcie swoje znaleziska, dyskutujcie, zadawajcie (nawet "najgłupsze") pytania. Proszę tylko Was, miejcie szacunek do wypowiedzi innych członków forum, nawet jeśli w Waszym przekonaniu nie mają racji.
Pozdrawiam
Drogi Uczniu,
Co chcesz zbadać?
Może uda mi się pomóc.
Pokazujcie swoje znaleziska, dyskutujcie, zadawajcie (nawet "najgłupsze") pytania. Proszę tylko Was, miejcie szacunek do wypowiedzi innych członków forum, nawet jeśli w Waszym przekonaniu nie mają racji.
Pozdrawiam
Drogi Uczniu,
Co chcesz zbadać?
Może uda mi się pomóc.
-----------------
Spadków życzę
R2R
Spadków życzę
R2R
-
R2R - meteorytoman