Ciekawy kamień!

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

Re: Ciekawy kamień!

Postprzez Uczeń » So maja 30, 2015 7:01 am

Witam!.
Po pokazaniu kawałka okruchu skalnego o czerwonej barwie zwrócono uwagę że to może być hematyt.
By podkreślić że to nie eliminuje tych kamieni jako ciekawe dodałem że hematyt w kosmosie również występuje.
Dla mnie ten okruch skalny nie jest hematytem a to z prostej przyczyny-hematyt nie jest magnetyczny a prezentowany okruch skalny już jest.
Widać w nim ciekawe minerały a bardzo ładnie prezentują się w nim oliwiny.
Czy jest tam może jego szlachetna odmiana? być może?.
Uczeń
meteorytoman

Postprzez Meteoriticon » So maja 30, 2015 7:49 am

:D
Ostatnio edytowano So maja 30, 2015 11:01 pm przez Meteoriticon, łącznie edytowano 1 raz
Meteoriticon
meteorytoman

Postprzez pulmetek » So maja 30, 2015 9:14 am

Drogi Meteoriticonie, zerknij na to, co tu piszą o hematycie: http://www.redbor.pl/encyklopedia/wlasc ... netyzm.htm
Lepszy groszek w garści niż bolid nad dachem.
pulmetek
meteorytoman

Postprzez Meteoriticon » So maja 30, 2015 9:28 am

pulmetek napisał(a):Drogi Meteoriticonie, zerknij na to, co tu piszą o hematycie: http://www.redbor.pl/encyklopedia/wlasc ... netyzm.htm

Jak to się mówi , w internecie napiszą wszystko , co chcesz , i prawda nie zawsze jest taka , jak się wydaje , ale przytoczona przez ciebie strona podaje , że hematyt nie przyciąga magnesu , co nie jest do końca prawdą :!: :!: :!:
choćby dlatego , że mam kostki z hematytu , które całkiem dobrze przyciągają zwykły magnes , a neodymowy , to wyrywa je z ręki .
Ja tam wolę wierzyć w to co mogę sam sprawdzić :idea:
Pozdrawiam !
Meteoriticon
meteorytoman

Postprzez R2R » So maja 30, 2015 5:33 pm

Panowie,
Hematyt jest nie magnetyczny w temp. otoczenia, ale jeżeli go podgrzejecie w płomieniu redukującym wówczas stanie się magnetyczny, czernieje. Sprawdzane doświadczalnie. Polecam książki o rozpoznawaniu minerałów lub chemia.
-----------------
Spadków życzę
R2R
R2R
meteorytoman

Postprzez Meteoriticon » So maja 30, 2015 6:13 pm

W sumie roztrząsanie właściwości hematytu nie ma tu większego sensu , bo nie jest to forum geologiczne i jak gdzieś już napisałem na minerałach się zbytnio nie znam , ale przez doświadczenie z meteorytami , czasem mogę zabrać głos w tej kwestii .
Co prawda sam mam spore opory w ocenie kamieni ze zdjęć , które w swojej ogromnej większości do niczego się nie nadają :!:
Chciałbym zobaczyć w tym w dziale chociaż jeden kamień , o którym mógłbym powiedzieć , że być może jest to chondryt i warto go badać :!:
A pseudoksiężyce itp. lepiej kłaść na skalniak .

Pozdrawiam !
Meteoriticon
meteorytoman

Postprzez R2R » So maja 30, 2015 8:22 pm

Panowie,
Pokazujcie swoje znaleziska, dyskutujcie, zadawajcie (nawet "najgłupsze") pytania. Proszę tylko Was, miejcie szacunek do wypowiedzi innych członków forum, nawet jeśli w Waszym przekonaniu nie mają racji.
Pozdrawiam

Drogi Uczniu,
Co chcesz zbadać?
Może uda mi się pomóc.
-----------------
Spadków życzę
R2R
R2R
meteorytoman

Postprzez Meteoriticon » So maja 30, 2015 8:43 pm

Ja tam swojego zdania co do zdjęć nie zmienię :twisted: