Re: Czy tak wyglądają żyłki/spękania szokowe?
A te żyłki to szkliwo czy jakowyś minerał ? Pozdrawiam serdecznie
- kamyk
- meteorytoman
kamyk napisał(a):A te żyłki to szkliwo czy jakowyś minerał ?
Dobre pytanie .

Badacz ( znany profesor ) strzelał wielokrotnie mikrosondą w wybrane przez siebie miejsca szlifu wykazując na diagramach graficznych skład poszczególnych pierwiastków pomijając skrzętnie owe " żyłki ", w domyśle szokowe . Kwestia zasadnicza , dlaczego

- mr.O'K
Tak .BARDZO to mnie robisz w balona drogi kolego
Tak fachowcy udają luzaków
ale jak coś jest interesującego to te nie istotne rzeczy które mówią
bardzo ciężko przechodzą im przez gardło
w każdym razie od razu to widać ,że myślą co innego
a laikowi wciskają badziew
Przecież aby stwierdzić że to szkliwo nie trzeba cudacznych badań ,już nie mówię o domyśleniu się że coś może być szkłem ,można nawet domowymi sposobami się pobawić
A Ty badając mikro sondami
nie wiesz czy to żyłki wypełnione szkłem cz jakimś minerałem .Bez przesady kolego
Pozdrawiam serdecznie

- kamyk
- meteorytoman
Uszanowanie .
.....może przez kolorystykę ?
Zdjęcie płytki cienkiej wykonano na kontrastowym tle by niedowiarkom pokazać szczegóły których trudno szukać na forum choćby od początku jego istnienia . . Ot ! Czarna niewdzięczność .
Pozdrowaśki
lejkers napisał(a):.....Wygląda to na jakiś "kopalny" ... nocnik

Zdjęcie płytki cienkiej wykonano na kontrastowym tle by niedowiarkom pokazać szczegóły których trudno szukać na forum choćby od początku jego istnienia . . Ot ! Czarna niewdzięczność .
Pozdrowaśki
- mr.O'K
To to może faktycznie jakiś stary nocnik z żyłkami ,spękaniami
Pozdrawiam serdecznie

- kamyk
- meteorytoman
kamyk napisał(a):........Przecież aby stwierdzić że to szkliwo nie trzeba cudacznych badań ,już nie mówię o domyśleniu się że coś może być szkłem ,można nawet domowymi sposobami się pobawić ........
Czy skała ( była ? ) jest zeszklona wiadomym było zaraz po obserwacji wykonanego zgładu zaś wykonanie cienkiego preparatu do badania mikrosondą miało ustalić zawartość pierwiastków . Dopiero cienki szlif
" ujawnił" istnienie ( obecność ) żyłek co do których do dziś nikt kompetentny głosu nie zabrał .
W takim razie mam prawo sądzić że to właśnie TE ! Żyłki szokowe . Pewnie ładniej by się prezentowały
pod mikroskopem no i zdjęcia byłyby ciekawsze .
Gęstość 3,02 g/cm3 . Skała jest mono mineralna składająca się ze skalenia chyba oligoklazu . Wśród minerałów Ziemi skalenia o takiej gęstości mineralodzy jeszcze nie odkryli . . Za szokowym pochodzeniem
skały " przemawia " także obecność granatów .
Pozdrowaśki
- mr.O'K
skała wygląda na zszokowaną
badania na obecność irydu robił Pan .No ewentualnie poprosić aby zbadali czy to czasami nie latało w kosmosie .Pozdrawiam serdecznie

- kamyk
- meteorytoman
Uszanowanie .
Oto załączam zdjęcia świeżego przełamu które dowodzą że skała po szoku uległa wtórnej krystalizacji
albo
jak kto woli , rekrystalizacji tworząc zbliźniaczenia a to z kolei dowodzi że jest to skała
mono mineralna którą tworzy wyłącznie skaleń . Skał takich petrologia Ziemi NIE ZNA
https://naforum.zapodaj.net/131bc755c618.jpg.html
https://naforum.zapodaj.net/3c00eae319a5.jpg.html
https://naforum.zapodaj.net/6208b153d064.jpg.html
Pozdrowaśki
Oto załączam zdjęcia świeżego przełamu które dowodzą że skała po szoku uległa wtórnej krystalizacji
albo

mono mineralna którą tworzy wyłącznie skaleń . Skał takich petrologia Ziemi NIE ZNA

https://naforum.zapodaj.net/131bc755c618.jpg.html
https://naforum.zapodaj.net/3c00eae319a5.jpg.html
https://naforum.zapodaj.net/6208b153d064.jpg.html
Pozdrowaśki
- mr.O'K
Uszanowanie .
W lipcu minęły dwa lata po terminie w którym wysłałem do pewnego laboratorium w Stanach
próbkę 50 gram której zdjęcia zgładów wykonałem przed wysyłką . To te zgłady z połowy maja .
Jesienią , zniecierpliwiony pasywną postawą laboratorium upomniałem się ( ehmm monitowałem
) .
Odpowiedź brzmiała zastanawiająco agat
, chalcedon
i ...
z powodu takiego rozpoznania badania
nie wykonywano
Próbki nie odzyskałem pomimo nalegań , próśb . Poszły się je........ć .
Ostrzegam wszystkich zainteresowanych przed działalnością tegoż złodziejskiego laboratorium
Lab Services
NEW England Meteoritical Services
P.O. Box 440 Mendon , MA 01756
USA
Pozdrowaśki
W lipcu minęły dwa lata po terminie w którym wysłałem do pewnego laboratorium w Stanach
próbkę 50 gram której zdjęcia zgładów wykonałem przed wysyłką . To te zgłady z połowy maja .
Jesienią , zniecierpliwiony pasywną postawą laboratorium upomniałem się ( ehmm monitowałem

Odpowiedź brzmiała zastanawiająco agat

nie wykonywano

Ostrzegam wszystkich zainteresowanych przed działalnością tegoż złodziejskiego laboratorium

Lab Services
NEW England Meteoritical Services
P.O. Box 440 Mendon , MA 01756
USA
Pozdrowaśki
- mr.O'K
E to przecież norma
Pozdrawiam serdecznie

- kamyk
- meteorytoman
Każdy to powinien wiedzieć, że próbek się nie da odzyskać.
Ci którzy nie wiedzą uczą się na błędach...
Mój kolega stracił tak b. ciekawy geologicznie kamień - zielony z pseudo z liniami spływu wychodzącymi z jednego punktu (ale bez żadnych regmagliptów).
Niestety padło na mnie, bo byłem pośrednikiem.
Okaz poszedł w całości do OPiOA (był za piękny żeby ciąć), miał go ASP i podobno zniknął gdzieś u Maneckiego.
Niby sami swoi ale niestety nie udało mi się go odzyskać i na dodatek zostałem posądzony
Z.
Ci którzy nie wiedzą uczą się na błędach...
Mój kolega stracił tak b. ciekawy geologicznie kamień - zielony z pseudo z liniami spływu wychodzącymi z jednego punktu (ale bez żadnych regmagliptów).
Niestety padło na mnie, bo byłem pośrednikiem.
Okaz poszedł w całości do OPiOA (był za piękny żeby ciąć), miał go ASP i podobno zniknął gdzieś u Maneckiego.
Niby sami swoi ale niestety nie udało mi się go odzyskać i na dodatek zostałem posądzony

Z.
:) Jeśli tylko możesz - tnij (:
Sekcja Meteorytowa PKiM
Sekcja Meteorytowa PKiM
-
Zibi - meteorytoman
Przepraszam .Dla mnie to jest zwykła ordynarna kradzież
Pozdrawiam serdecznie

- kamyk
- meteorytoman
Uszanowanie .
A jak jest z cienkimi preparatami
Bez rozróżniania sposobu dostarczenia np. osobiście
, pocztą
Pozdrowaśki
A jak jest z cienkimi preparatami

Bez rozróżniania sposobu dostarczenia np. osobiście

Pozdrowaśki
- mr.O'K
mr.O'K napisał(a):Uszanowanie .
A jak jest z cienkimi preparatami![]()
Bez rozróżniania sposobu dostarczenia np. osobiście, pocztą
![]()
Pozdrowaśki
Jeśli chodzi o korespondencyjny sposób, to np. ja mam wręcz koszmarne doświadczenia, a szczególnie jeśli to robota tzw. grzecznościowa. Szkoda sobie głowy zawracać. Jeśli ktoś jest szczęściarzem i może nawiązać osobisty kontakt z bezpośrednim wykonawcą to coś z tego wyjdzie. Warto, a nawet korzystniej jest wówczas od razu omówić szczegóły i cenę za usługę 50-100 PLN (darmowe mięso....) i sprawa jest klarowniejsza. Namawiam to wykonywania płytek cienkich otwartych, gdyż otwiera to możliwości dalszych badań
"Kiedy się czegoś pragnie, wtedy cały wszechświat sprzysięga się, byśmy mogli spełnić nasze marzenie..." - Alchemik, Paulo Coelho
-
lejkers - meteorytoman
Panie Lejkers .Gdzie Pan robi cienkie płytki ? Pozdrawiam serdecznie
- kamyk
- meteorytoman