Witam i pozdrawiam. Na forum jestem od dzisiaj, przy powitaniu obiecałem pokazać kilka swoich kamyków. A oto pierwszy podejrzany: kamień jest wmurowany w murek zaprawą cementową , jest cały ciemny , a spod niego wychodzi rdzawy naciek, nie ma własności magnetycznych. Odciąłem przecinakiem dwa małe fragmenty. Środek jest jasnobrązowo-żółty (jak piaskowiec) z połyskującymi drobinkami ciemniejący przy brzegu. Biorę lupę ( 8x) i oglądam. Środek jakby
lekko przeprasowany, a na wierzchu widać wyraźnie skorupę. Na większym kawałku jest płaska chropowata, na mniejszym lekko pomarszczona. I przez tę skorupę trafił tutaj na forum. Dzisiaj sprawdziłem go igłą na nitce(dzięki za nowy sposób sprawdzania)- nie reaguje. A oto zdjęcie sprawcy
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a06 ... cc180.html
Do następnego spotkania na stronie Filip
Pierwszy podejrzany
filip
- filip
- meteorytoman
tomasir napisał(a):nie ma własności magnetycznych
jak dla mnie z wyglądu przypomina nieco chondryty ale samo to co zacytowałem powyżej wyklucza wszystko. Jak dla mnie to nie metek
Magnetyczność nie jest warunkiem rozstrzygającym, czy coś jest meteorytem czy też nie

-
wadi - meteorytoman
przeczytaj proszę jeszcze raz
Napisalem że mi przypomina chondryt, a te nawet L-ki w jakimś stopniu są magnetyczne. Zresztą sprawdzaliśmy i nawet na nie wykrywki reagują
To, że niektóre nie przyciągają magnesu wiem - niemniej nie umiem ich dopasować do przedstawionego przez autora zdjęcia
Napisalem że mi przypomina chondryt, a te nawet L-ki w jakimś stopniu są magnetyczne. Zresztą sprawdzaliśmy i nawet na nie wykrywki reagują
To, że niektóre nie przyciągają magnesu wiem - niemniej nie umiem ich dopasować do przedstawionego przez autora zdjęcia
- tomasir
- meteorytoman
Dobrze by było wyszlifować choćby z grubsza część przełamaną tego fragmentu kamienia i zwilżyć wodą przed fotografowaniem-bardziej czytelna jest struktura no i opcja super makro.Kolejną próbę warto by przeprowadzić z tymi połyskującymi okruchami -po prostu niewielki kawałek rozkruszyć ,wystarczy do wielkości ziarenek piasku i wrzucić do wody-wymieszać.Jeżeli to będą łyszczyki ( biotyt,muskowit)oddzielą się od reszty(jako lekkie będą na wierzchu osadu).Tym samym świadczące ,że jest to skała osadowa np.lekko zażelaziony piaskowiec.Z zewnątrz przypomina jakby świeżo spadły meteoryt właśnie dzięki tej ciemnej barwie i łagodnie przechodzących załamań.Tak na marginesie to dawno był wymurowany ten że murek i na jakiej wysokości znajduje się owy kamień ? 

- enrico15
- meteorytoman
a to ciekawy patent z tymi łyszczykami... ile bym piaskowców nie przeglądał to ich tam praktyczni nie ma... wyjątkiem są piaskowce karpackie...
a co do kamienia to jak poprzednik pisał przypomina zażelaziony piaskowiec...
a co do kamienia to jak poprzednik pisał przypomina zażelaziony piaskowiec...
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
- Kenny
- meteorytoman
Witam!
Zrobiłem tak jak mi radziłeś Enrico 15. Pokruszony piasek (dał się kruszyć palcami) wsypałem na wodę do kieliszka, ziarenka piasku opadły na dno, a błyszczące okruszki pływały na powierzchni. Dopiero po mocnym zamieszaniu zatonęły. Kamień jest na wysokości 1m, wmurowany najwyżej kilkanaście lat temu. Przedstawiam jeszcze 2 zdjęcia, lepszych już nie uzyskam (skaner: jasność 150,
kontrast 180, 1200 pikseli)
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/683 ... 98c61.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/2fb ... 93d22.html
Ładnie widać skorupkę (jest bardzo cienka), przebarwienia wewnętrzne, a te białe plamki to te błyszczące kryształki. Pozdrawiam Filip
Zrobiłem tak jak mi radziłeś Enrico 15. Pokruszony piasek (dał się kruszyć palcami) wsypałem na wodę do kieliszka, ziarenka piasku opadły na dno, a błyszczące okruszki pływały na powierzchni. Dopiero po mocnym zamieszaniu zatonęły. Kamień jest na wysokości 1m, wmurowany najwyżej kilkanaście lat temu. Przedstawiam jeszcze 2 zdjęcia, lepszych już nie uzyskam (skaner: jasność 150,
kontrast 180, 1200 pikseli)
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/683 ... 98c61.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/2fb ... 93d22.html
Ładnie widać skorupkę (jest bardzo cienka), przebarwienia wewnętrzne, a te białe plamki to te błyszczące kryształki. Pozdrawiam Filip
filip
- filip
- meteorytoman
Jest to typowy ziemianin, choć ładnie wygląda(meteorytowo)właśnie z powodu tych migoczących punktów i jest to mika
mam podobny "okaz "mój został podrzucony przez lodowiec
a co do ciemnego zabarwienia to właśnie jego osadzenie przy niewielkiej odległości od gruntu narażało go na wilgoć a że w skład tegoż piaskowca wchodzą związki żelaza taki właśnie jest tego skutek.Jest jeszcze kilka innych możliwości powstania tej ciemnej barwy........ choćby np. mógł służyć wcześniej do obstawiania ogniska 

- enrico15
- meteorytoman
Witam!
Od początku miałem wątpliwości, ale nie wiedziałem, czy w ziemskich warunkach i w jaki sposób może powstać skorupa podobna do obtopieniowej. Po to jednak jest forum, aby korzystać z wiedzy i doświadczenia innych. Pokażę go jeszcze komuś w Poznaniu, a potem do kosza. A na razie dzięki za dobre rady. Pozdro Filip
Od początku miałem wątpliwości, ale nie wiedziałem, czy w ziemskich warunkach i w jaki sposób może powstać skorupa podobna do obtopieniowej. Po to jednak jest forum, aby korzystać z wiedzy i doświadczenia innych. Pokażę go jeszcze komuś w Poznaniu, a potem do kosza. A na razie dzięki za dobre rady. Pozdro Filip
filip
- filip
- meteorytoman