Pierwszy podejrzany

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

Pierwszy podejrzany

Postprzez filip » So lis 22, 2008 7:49 pm

Witam i pozdrawiam. Na forum jestem od dzisiaj, przy powitaniu obiecałem pokazać kilka swoich kamyków. A oto pierwszy podejrzany: kamień jest wmurowany w murek zaprawą cementową , jest cały ciemny , a spod niego wychodzi rdzawy naciek, nie ma własności magnetycznych. Odciąłem przecinakiem dwa małe fragmenty. Środek jest jasnobrązowo-żółty (jak piaskowiec) z połyskującymi drobinkami ciemniejący przy brzegu. Biorę lupę ( 8x) i oglądam. Środek jakby
lekko przeprasowany, a na wierzchu widać wyraźnie skorupę. Na większym kawałku jest płaska chropowata, na mniejszym lekko pomarszczona. I przez tę skorupę trafił tutaj na forum. Dzisiaj sprawdziłem go igłą na nitce(dzięki za nowy sposób sprawdzania)- nie reaguje. A oto zdjęcie sprawcy

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a06 ... cc180.html

Do następnego spotkania na stronie Filip
filip
filip
meteorytoman

Postprzez tomasir » N lis 23, 2008 12:01 am

nie ma własności magnetycznych

jak dla mnie z wyglądu przypomina nieco chondryty ale samo to co zacytowałem powyżej wyklucza wszystko. Jak dla mnie to nie metek
tomasir
meteorytoman

Postprzez wadi » N lis 23, 2008 5:25 pm

tomasir napisał(a):
nie ma własności magnetycznych

jak dla mnie z wyglądu przypomina nieco chondryty ale samo to co zacytowałem powyżej wyklucza wszystko. Jak dla mnie to nie metek

Magnetyczność nie jest warunkiem rozstrzygającym, czy coś jest meteorytem czy też nie :!: Mam np. okazik CI, który ani drgnie na widok magnesu. Zastanawiam się, czy są jeszcze jakieś typy meteorytów, które nie są magnetyczne :?:
wadi
meteorytoman

Postprzez tomasir » N lis 23, 2008 8:11 pm

przeczytaj proszę jeszcze raz

Napisalem że mi przypomina chondryt, a te nawet L-ki w jakimś stopniu są magnetyczne. Zresztą sprawdzaliśmy i nawet na nie wykrywki reagują

To, że niektóre nie przyciągają magnesu wiem - niemniej nie umiem ich dopasować do przedstawionego przez autora zdjęcia
tomasir
meteorytoman

Postprzez enrico15 » N lis 23, 2008 9:10 pm

Dobrze by było wyszlifować choćby z grubsza część przełamaną tego fragmentu kamienia i zwilżyć wodą przed fotografowaniem-bardziej czytelna jest struktura no i opcja super makro.Kolejną próbę warto by przeprowadzić z tymi połyskującymi okruchami -po prostu niewielki kawałek rozkruszyć ,wystarczy do wielkości ziarenek piasku i wrzucić do wody-wymieszać.Jeżeli to będą łyszczyki ( biotyt,muskowit)oddzielą się od reszty(jako lekkie będą na wierzchu osadu).Tym samym świadczące ,że jest to skała osadowa np.lekko zażelaziony piaskowiec.Z zewnątrz przypomina jakby świeżo spadły meteoryt właśnie dzięki tej ciemnej barwie i łagodnie przechodzących załamań.Tak na marginesie to dawno był wymurowany ten że murek i na jakiej wysokości znajduje się owy kamień ? :wink:
enrico15
meteorytoman

Postprzez Kenny » N lis 23, 2008 9:58 pm

a to ciekawy patent z tymi łyszczykami... ile bym piaskowców nie przeglądał to ich tam praktyczni nie ma... wyjątkiem są piaskowce karpackie...

a co do kamienia to jak poprzednik pisał przypomina zażelaziony piaskowiec...
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
Kenny
meteorytoman

Postprzez filip » Pn lis 24, 2008 11:35 am

Witam!
Zrobiłem tak jak mi radziłeś Enrico 15. Pokruszony piasek (dał się kruszyć palcami) wsypałem na wodę do kieliszka, ziarenka piasku opadły na dno, a błyszczące okruszki pływały na powierzchni. Dopiero po mocnym zamieszaniu zatonęły. Kamień jest na wysokości 1m, wmurowany najwyżej kilkanaście lat temu. Przedstawiam jeszcze 2 zdjęcia, lepszych już nie uzyskam (skaner: jasność 150,
kontrast 180, 1200 pikseli)

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/683 ... 98c61.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/2fb ... 93d22.html

Ładnie widać skorupkę (jest bardzo cienka), przebarwienia wewnętrzne, a te białe plamki to te błyszczące kryształki. Pozdrawiam Filip
filip
filip
meteorytoman

Postprzez tomasir » Pn lis 24, 2008 11:56 am

a teraz mi przyszło do głowy - w jaki sposób namagnesowałeś igłę?
tomasir
meteorytoman

Postprzez filip » Pn lis 24, 2008 12:12 pm

Raz przeciągniesz igłę po magnesie lub neodymku ( ja używam ze starego twardego dysku) i już jest namagnesowana. Łatwo sprawdzić przysuwając do igły nożyczki lub inne żelastwo. Pozdrawiam Filip
filip
filip
meteorytoman

Postprzez tomasir » Pn lis 24, 2008 9:49 pm

pytam na wszelki wypadek - byli bowiem tacy co uwazali ze meteoryty działają jak magnesy ;)
tomasir
meteorytoman

Postprzez enrico15 » Pn lis 24, 2008 11:25 pm

Jest to typowy ziemianin, choć ładnie wygląda(meteorytowo)właśnie z powodu tych migoczących punktów i jest to mika :(mam podobny "okaz "mój został podrzucony przez lodowiec :-)a co do ciemnego zabarwienia to właśnie jego osadzenie przy niewielkiej odległości od gruntu narażało go na wilgoć a że w skład tegoż piaskowca wchodzą związki żelaza taki właśnie jest tego skutek.Jest jeszcze kilka innych możliwości powstania tej ciemnej barwy........ choćby np. mógł służyć wcześniej do obstawiania ogniska :D
enrico15
meteorytoman

Postprzez filip » Wt lis 25, 2008 8:44 am

Witam!
Od początku miałem wątpliwości, ale nie wiedziałem, czy w ziemskich warunkach i w jaki sposób może powstać skorupa podobna do obtopieniowej. Po to jednak jest forum, aby korzystać z wiedzy i doświadczenia innych. Pokażę go jeszcze komuś w Poznaniu, a potem do kosza. A na razie dzięki za dobre rady. Pozdro Filip
filip
filip
meteorytoman

Powrót do czy to jest to?