Proszę o pomoc.

jeśli masz podejrzenie, że znaleziony okaz jest meteorytem, zapytaj - to jest właściwe miejsce!

Moderatorzy: webimage, Kenny

Proszę o pomoc.

Postprzez gandi » Pt gru 05, 2008 12:58 pm

Proszę o pomoc we wstępnym ustaleniu, czy przedstawiony kawałek metalu może być meteorytem.
Przyciąga magnes. Jest bardzo twardy. Na odkrojenie piętki o wymiarach 23mmX13mm poszło pół tarczy do cięcia metalu. Nie ma możliwości cięcia piłką do metalu, ani obróbki pilnikiem, a wypolerowanie odciętego kawałka kosztowało bardzo wiele czasu. Próbowałem to wytrawić. Żadne linie nie wyszły, ale nie wiem czy dobrze robiłem. Odcinane było ponad rok temu i do tej pory wygląda tak jak na zdjęciu. Wgłębienie jest pozostałością po cięciu.
Jest ciężki. Przy wymiarach 11X6-7X3 (cm) waży 660 gram.
Został znaleziony koło Bolkowa, a dokładniej- okolice Gorzanowic.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/602 ... feb7c.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/26d ... a70e7.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/bed ... cf00b.html
gandi

Postprzez Meteoriticon » Pt gru 05, 2008 6:44 pm

Witam !
Niestety musisz szukać dalej , bo ten okaz nie jest meteorytem :cry:
Na ostatnim zdjęciu wyglądałby obiecująco - na drugim widać bąble po gazach , typowe dla odpadów hutniczych , a na pierwszym zdjęciu na powierzchni wytrawionej widać struktury typowe dla ziemskich wytworów z metalu - bardzo drobne , prawie jednakowe kryształy wytworzone w Hucie przy szybkim stygnięciu metalu :idea:
A co do ciężaru , to szczególnie przy bryłkach żelaza ( bądź żeliwa itp. ) bardzo łatwo odnieść wrażenie , że jest cięższe niż powinno być - jest to niestety tylko złudzenie :!:
Oglądałem meteoryty ważące 1500 kg i na pierwszy rzut można byłoby się założyć , że waży toto max 300 może 500 kg , więc nie polecam zbytnio sugerować się wagą , szczególnie mniejszych okazów :wink:
Pozdrawiam !
Tomek
Meteoriticon
meteorytoman

Postprzez filip » Pt gru 05, 2008 7:25 pm

Witam!
Gandi, mam taką propozycję, przetnij piętkę w poprzek ale nie terczą tylko brzeszczotem (są takie białe o bardzo dużej twardości po 6 PLN), potem połóż na stole papier korund 100 i powoli trzyj, aż znikną ślady po cięciu. Następnie papier 500 aż znikną ślady po setce, później 1000 i 1500. Nie możesz przegrzać metalu, można chłodzić w wodzie. Jak pod lupą nie będzie rys, to możesz się zabrać za wytrawianie. I jeszcze jedna uwaga- rób zdjęcie płaszczyzny przecięcia prostopadle do obiektywu aparatu najlepiej w świetle naturalnym (nie zmienia barw próbki) Pozdrawiam Filip
filip
filip
meteorytoman

Postprzez Meteoriticon » Pt gru 05, 2008 8:57 pm

filip napisał(a):Witam!
Gandi, mam taką propozycję, przetnij piętkę w poprzek ale nie terczą tylko brzeszczotem (są takie białe o bardzo dużej twardości po 6 PLN), potem połóż na stole papier korund 100 i powoli trzyj, aż znikną ślady po cięciu. Następnie papier 500 aż znikną ślady po setce, później 1000 i 1500. Nie możesz przegrzać metalu, można chłodzić w wodzie. Jak pod lupą nie będzie rys, to możesz się zabrać za wytrawianie. I jeszcze jedna uwaga- rób zdjęcie płaszczyzny przecięcia prostopadle do obiektywu aparatu najlepiej w świetle naturalnym (nie zmienia barw próbki) Pozdrawiam Filip

Nie przesadzałbym z tą gradacją papieru ściernego przy sprawdzaniu podejrzanego okazu , czyli przed trawieniem 5 % roztworem Kwasu azotowego :!:
Moim zdaniem max 800 , to i tak dużo żeby wyszło to co powinno wyjść :!:
Co innego już sprawdzony i pewny okaz żelaznego meteorytu - wiadomo im mniej śladów po obróbce mechanicznej , tym lepiej uwidocznione figury Widmanstattena czy linie Neumanna i w tedy warto pokusić się o tak precyzyjną obróbkę okazu :)
Pozdrawiam !
Tomek !
Meteoriticon
meteorytoman

Postprzez wadi » Pt gru 05, 2008 9:55 pm

Gandi, mam inną propozycję. Energię, którą zmarnujesz na cięcie kawałka żelastwa lepiej spożytkować na szukanie prawdziwego meteorytu :!: Potem będziesz go sobie ciął, szlifował i trawił. I wtedy to ma sens. Meteoriticon mądrze napisał, że meteoryt będzie się zachowywał zupełnie inaczej.
Powodzenia i wytrwałości życzę
wadi
meteorytoman

Re: Proszę o pomoc.

Postprzez loopus74 » Pn gru 08, 2008 12:46 pm

gandi napisał(a):Proszę o pomoc we wstępnym ustaleniu, czy przedstawiony kawałek metalu może być meteorytem.
Przyciąga magnes. Jest bardzo twardy. Na odkrojenie piętki o wymiarach 23mmX13mm poszło pół tarczy do cięcia metalu. Nie ma możliwości cięcia piłką do metalu, ani obróbki pilnikiem, a wypolerowanie odciętego kawałka kosztowało bardzo wiele czasu. Próbowałem to wytrawić. Żadne linie nie wyszły, ale nie wiem czy dobrze robiłem. Odcinane było ponad rok temu i do tej pory wygląda tak jak na zdjęciu. Wgłębienie jest pozostałością po cięciu.
Jest ciężki. Przy wymiarach 11X6-7X3 (cm) waży 660 gram.
Został znaleziony koło Bolkowa, a dokładniej- okolice Gorzanowic.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/602 ... feb7c.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/26d ... a70e7.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/bed ... cf00b.html
    Witam,
    Przeprowadz dokładniejsze badania!!!
    Pozdrawiam loopus
loopus74

Postprzez WMakocki » N kwi 19, 2009 7:33 am

Zobacz Strukturę meteorytu żelaznego RBT 04162 na stronie
Antartic Meteorite Newsletter 29,2 WM
WMakocki
meteorytoman

Postprzez krisp01 » N kwi 19, 2009 6:12 pm

A może test na zawartość niklu? Choć zdecydowanie podpisuję się pod tym co piszą wadi i Meteoriticon, to taki test powinien zdecydowanie rozstrzygnąć czy jest sens dalszych badań. Brak niklu - a pewnie taki będzie wynik - zdecydowanie potwierdzi iż nie jest to meteoryt.
Krisp01, nr leg. PTMet. 113.
Meteorytoholik.
Prawdziwy mężczyzna nie je miodu. Prawdziwy mężczyzna żuje pszczoły.
krisp01
meteorytoman

Powrót do czy to jest to?