Proszę o pomoc we wstępnym ustaleniu, czy przedstawiony kawałek metalu może być meteorytem.
Przyciąga magnes. Jest bardzo twardy. Na odkrojenie piętki o wymiarach 23mmX13mm poszło pół tarczy do cięcia metalu. Nie ma możliwości cięcia piłką do metalu, ani obróbki pilnikiem, a wypolerowanie odciętego kawałka kosztowało bardzo wiele czasu. Próbowałem to wytrawić. Żadne linie nie wyszły, ale nie wiem czy dobrze robiłem. Odcinane było ponad rok temu i do tej pory wygląda tak jak na zdjęciu. Wgłębienie jest pozostałością po cięciu.
Jest ciężki. Przy wymiarach 11X6-7X3 (cm) waży 660 gram.
Został znaleziony koło Bolkowa, a dokładniej- okolice Gorzanowic.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/602 ... feb7c.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/26d ... a70e7.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/bed ... cf00b.html
Witam !
Niestety musisz szukać dalej , bo ten okaz nie jest meteorytem
Na ostatnim zdjęciu wyglądałby obiecująco - na drugim widać bąble po gazach , typowe dla odpadów hutniczych , a na pierwszym zdjęciu na powierzchni wytrawionej widać struktury typowe dla ziemskich wytworów z metalu - bardzo drobne , prawie jednakowe kryształy wytworzone w Hucie przy szybkim stygnięciu metalu
A co do ciężaru , to szczególnie przy bryłkach żelaza ( bądź żeliwa itp. ) bardzo łatwo odnieść wrażenie , że jest cięższe niż powinno być - jest to niestety tylko złudzenie
Oglądałem meteoryty ważące 1500 kg i na pierwszy rzut można byłoby się założyć , że waży toto max 300 może 500 kg , więc nie polecam zbytnio sugerować się wagą , szczególnie mniejszych okazów
Pozdrawiam !
Tomek
Niestety musisz szukać dalej , bo ten okaz nie jest meteorytem

Na ostatnim zdjęciu wyglądałby obiecująco - na drugim widać bąble po gazach , typowe dla odpadów hutniczych , a na pierwszym zdjęciu na powierzchni wytrawionej widać struktury typowe dla ziemskich wytworów z metalu - bardzo drobne , prawie jednakowe kryształy wytworzone w Hucie przy szybkim stygnięciu metalu

A co do ciężaru , to szczególnie przy bryłkach żelaza ( bądź żeliwa itp. ) bardzo łatwo odnieść wrażenie , że jest cięższe niż powinno być - jest to niestety tylko złudzenie

Oglądałem meteoryty ważące 1500 kg i na pierwszy rzut można byłoby się założyć , że waży toto max 300 może 500 kg , więc nie polecam zbytnio sugerować się wagą , szczególnie mniejszych okazów

Pozdrawiam !
Tomek
-
Meteoriticon - meteorytoman
Witam!
Gandi, mam taką propozycję, przetnij piętkę w poprzek ale nie terczą tylko brzeszczotem (są takie białe o bardzo dużej twardości po 6 PLN), potem połóż na stole papier korund 100 i powoli trzyj, aż znikną ślady po cięciu. Następnie papier 500 aż znikną ślady po setce, później 1000 i 1500. Nie możesz przegrzać metalu, można chłodzić w wodzie. Jak pod lupą nie będzie rys, to możesz się zabrać za wytrawianie. I jeszcze jedna uwaga- rób zdjęcie płaszczyzny przecięcia prostopadle do obiektywu aparatu najlepiej w świetle naturalnym (nie zmienia barw próbki) Pozdrawiam Filip
Gandi, mam taką propozycję, przetnij piętkę w poprzek ale nie terczą tylko brzeszczotem (są takie białe o bardzo dużej twardości po 6 PLN), potem połóż na stole papier korund 100 i powoli trzyj, aż znikną ślady po cięciu. Następnie papier 500 aż znikną ślady po setce, później 1000 i 1500. Nie możesz przegrzać metalu, można chłodzić w wodzie. Jak pod lupą nie będzie rys, to możesz się zabrać za wytrawianie. I jeszcze jedna uwaga- rób zdjęcie płaszczyzny przecięcia prostopadle do obiektywu aparatu najlepiej w świetle naturalnym (nie zmienia barw próbki) Pozdrawiam Filip
filip
- filip
- meteorytoman
filip napisał(a):Witam!
Nie przesadzałbym z tą gradacją papieru ściernego przy sprawdzaniu podejrzanego okazu , czyli przed trawieniem 5 % roztworem Kwasu azotowego

Moim zdaniem max 800 , to i tak dużo żeby wyszło to co powinno wyjść

Co innego już sprawdzony i pewny okaz żelaznego meteorytu - wiadomo im mniej śladów po obróbce mechanicznej , tym lepiej uwidocznione figury Widmanstattena czy linie Neumanna i w tedy warto pokusić się o tak precyzyjną obróbkę okazu

Pozdrawiam !
Tomek !
-
Meteoriticon - meteorytoman
Gandi, mam inną propozycję. Energię, którą zmarnujesz na cięcie kawałka żelastwa lepiej spożytkować na szukanie prawdziwego meteorytu
Potem będziesz go sobie ciął, szlifował i trawił. I wtedy to ma sens. Meteoriticon mądrze napisał, że meteoryt będzie się zachowywał zupełnie inaczej.
Powodzenia i wytrwałości życzę

Powodzenia i wytrwałości życzę
-
wadi - meteorytoman
Re: Proszę o pomoc.
gandi napisał(a):Proszę o pomoc we wstępnym ustaleniu, czy przedstawiony kawałek metalu może być meteorytem.
Przyciąga magnes. Jest bardzo twardy. Na odkrojenie piętki o wymiarach 23mmX13mm poszło pół tarczy do cięcia metalu. Nie ma możliwości cięcia piłką do metalu, ani obróbki pilnikiem, a wypolerowanie odciętego kawałka kosztowało bardzo wiele czasu. Próbowałem to wytrawić. Żadne linie nie wyszły, ale nie wiem czy dobrze robiłem. Odcinane było ponad rok temu i do tej pory wygląda tak jak na zdjęciu. Wgłębienie jest pozostałością po cięciu.
Jest ciężki. Przy wymiarach 11X6-7X3 (cm) waży 660 gram.
Został znaleziony koło Bolkowa, a dokładniej- okolice Gorzanowic.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/602 ... feb7c.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/26d ... a70e7.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/bed ... cf00b.html
- Witam,
Przeprowadz dokładniejsze badania!!!
Pozdrawiam loopus
- loopus74
A może test na zawartość niklu? Choć zdecydowanie podpisuję się pod tym co piszą wadi i Meteoriticon, to taki test powinien zdecydowanie rozstrzygnąć czy jest sens dalszych badań. Brak niklu - a pewnie taki będzie wynik - zdecydowanie potwierdzi iż nie jest to meteoryt.
Krisp01, nr leg. PTMet. 113.
Meteorytoholik.
Prawdziwy mężczyzna nie je miodu. Prawdziwy mężczyzna żuje pszczoły.
Meteorytoholik.
Prawdziwy mężczyzna nie je miodu. Prawdziwy mężczyzna żuje pszczoły.
- krisp01
- meteorytoman